Ανθεκτικό άμυλο
Γνωρίζεις για το ανθεκτικό άμυλο;
Είναι ένας τύπος αμύλου που δεν πέπτεται ή απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας, φτάνει στο παχύ έντερο και λειτουργεί σαν πρεβιοτικό για τα βακτήρια του εντέρου. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Υπολογίζεται ότι το ανθεκτικό άμυλο αποδίδει 2 θερμίδες ανα γραμμάριο ενώ το παραδοσιακό 4 θερμίδες. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για άτομα που προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων όπως στον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και σε αθλητές. Η διαδικασία αυτή της παραγωγής του ανθεκτικού αμύλου, ανάλογα το τρόφιμο, μπορεί να μειώσει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 10-15%.
Εκτός του ότι βρίσκεται φυσικά σε κάποια τρόφιμα, δημιουργείται όταν αμυλούχα τρόφιμα θερμαθούν και μετά ψυχθούν. Πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, ακόμη και τα όσπρια είναι τρόφιμα στα οποία παράγεται το ανθεκτικό άμυλο όταν προηγηθεί αυτή η διαδικασία.
Η επαναθέρμανση του τροφίμου δεν το καταστρέφει, με αποτέλεσμα αν μαγειρέψουμε ένα τρόφιμο, το ψύξουμε και το ξαναζεστάνουμε θα διατηρηθούν τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου.