Οδηγός για Υγιεινές Επιλογές
Το καλοκαίρι έφτασε και το παγωτό είναι το αγαπημένο μας επιδόρπιο για τις ζεστές μέρες, αλλά και για όλο τον χρόνο. Κάθε είδος παγωτού έχει τη δική του υφή και διατροφική αξία ανάλογα με τη σύστασή του. Παρακάτω, συγκρίνουμε τις πιο δημοφιλείς επιλογές παγωτού, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά τους για να διαλέξεις το καλύτερο για εσένα.
Κλασικό Παγωτό
Το κλασικό παγωτό παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα του μείγματος για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Τα λιπαρά μπορεί να φτάσουν 10-18%.
Ανά 100γρ:
- Θερμίδες: 200-300 kcal
- Πρωτεΐνες: 2-4 γρ
- Λιπαρά: 10-20 γρ
- Υδατάνθρακες: 20-30 γρ
- Ζάχαρη: 15-25 γρ
Παγωτό Παρφέ
Το παγωτό παρφέ προέρχεται από τη Γαλλία και παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος και αυγά. Έχει πλούσια και κρεμώδη υφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (έως και 35%).
Ανά 100γρ:
- Θερμίδες: 250-350 kcal
- Πρωτεΐνες: 3-5 γρ
- Λιπαρά: 15-25 γρ
- Υδατάνθρακες: 25-30 γρ
- Ζάχαρη: 20-25 γρ
Gelato
Το Gelato είναι ιταλικής προέλευσης και σερβίρεται σε υψηλότερη θερμοκρασία από το κλασικό παγωτό. Παρασκευάζεται κυρίως από γάλα, με λιγότερα λιπαρά (έως 3,5%) και λιγότερο αέρα, δίνοντάς του έντονη και πλούσια γεύση.
Ανά 100γρ:
- Θερμίδες: 170-230 kcal
- Πρωτεΐνες: 3-6 γρ
- Λιπαρά: 3-6 γρ
- Υδατάνθρακες: 25-35 γρ
- Ζάχαρη: 20-25 γρ
Η γρανίτα φτιάχνεται από χυμό φρούτων, σιρόπι και νερό. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και κρυσταλλική υφή, καθιστώντας την ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Ανά 100γρ:
- Θερμίδες: 80-120 kcal
- Πρωτεΐνες: 0-1 γρ
- Λιπαρά: 0-1 γρ
- Υδατάνθρακες: 20-30 γρ
- Ζάχαρη: 20-25 γρ
Παγωτό Σορμπέ
Τα σορμπέ παρασκευάζονται από νερό, ζάχαρη και φρούτα ή λαχανικά. Έχουν αφράτη υφή και έντονη γεύση φρούτων, χωρίς την κρεμώδη υφή του gelato ή του παρφέ.
Ανά 100γρ:
- Θερμίδες: 100-120 kcal
- Πρωτεΐνες: 0-1 γρ
- Λιπαρά: 0-1 γρ
- Υδατάνθρακες: 30-35 γρ
- Ζάχαρη: 25-35 γρ
Παγωμένο Γιαούρτι
Το παγωμένο γιαούρτι περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση ή γιαούρτι. Προστίθεται ζάχαρη για να μειωθεί η όξινη γεύση του γιαουρτιού και να δημιουργηθεί αφράτη δομή.
Ανά 100γρ:
- Θερμίδες: 100-120 kcal
- Πρωτεΐνες: 3-5 γρ
- Λιπαρά: 2-3 γρ
- Υδατάνθρακες: 20-25 γρ
- Ζάχαρη: 15-20 γρ
Παγωτά Μηχανής
Τα παγωτά μηχανής παράγονται σε θερμοκρασία περίπου -4 °C και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αέρα (έως 60%). Αυτό επηρεάζει την υφή και τη γεύση τους, κάνοντάς τα πιο κρεμώδη και ελαφριά.
Ανά 100γρ:
- Θερμίδες: 130-150 kcal
- Πρωτεΐνες: 2-4 γρ
- Λιπαρά: 4-6 γρ
- Υδατάνθρακες: 20-25 γρ
- Ζάχαρη: 15-20 γρ
Έτοιμα Παγωτά
Τα έτοιμα ή τυποποιημένα παγωτά περιέχουν σκόνη γάλακτος, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, αυγά σε σκόνη και αρωματικές ουσίες. Επίσης, περιέχουν συχνά επικάλυψη σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή σιρόπια.
Ανά 100γρ:
- Θερμίδες: 200-300 kcal
- Πρωτεΐνες: 2-5 γρ
- Λιπαρά: 10-20 γρ
- Υδατάνθρακες: 25-35 γρ
- Ζάχαρη: 20-30 γρ
Συμβουλές για Υγιεινή Κατανάλωση Παγωτού
- Επιλέξτε παγωτό σε κυπελάκι για έλεγχο της ποσότητας.
- Αποφύγετε τις επιπρόσθετες γαρνιτούρες που προσθέτουν θερμίδες και ζάχαρη.
- Καταναλώστε 1-2 μπάλες παγωτού ως ιδανική μερίδα.
Κάθε είδος παγωτού έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και γεύση. Ανάλογα με τις προτιμήσεις και τους διατροφικούς περιορισμούς σου, μπορείς να κάνεις την καλύτερη επιλογή για εσένα.