16/03/2010

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Μέτρα κατά της παλινδρόμησης αποτελούν τα ακόλουθα:

– ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού
– διακοπή του καπνίσματος το οποίο ελαττώνει την πίεση του LES (κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα),
– αποφυγή φαρμάκων που μειώνουν την πίεση του LES (π.χ. αντιχολινεργικά, προγεστερόνη και θεοφυλλίνη) εάν αυτό είναι δυνατό,
– χορήγηση αντιόξινων και τροποποίηση της διατροφής.

Παρέμβαση και εκπαίδευση

Πρόληψη και ελάττωση της παλινδρόμησης

  – Καταναλώνετε μικρά γεύματα σε συχνά χρονικά διαστήματα.

  – Αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη, τα λιπαρά φαγητά, σοκολάτες, τηγανιτά, καφέ, μέντα, μπαχαρικά, όξινα φρούτα και χυμούς, αεριούχα ποτά, γλυκά με σιρόπι, τις πίττες και ότι είναι με φύλλο
  – Ελαττώστε το βάρος σας
  – Αποφύγετε να φοράτε σφικτές ζώνες και στενά ρούχα
  – Αποφύγετε το σκύψιμο για να μην πιέζεται το στομάχι σας
  – Ποτέ μην ξαπλώνετε μετά το φαγητό. Καταναλώστε το τελευταίο δείπνο της ημέρας αρκετές ώρες πριν από την ώρα του ύπνου και αποφεύγετε τα σνακς αργά τη νύχτα.

  Αντιμετώπιση της δυσφαγίας

  Οι στερεές τροφές και τα αραιά υγρά φαγητά προκαλούν συνήθως τα περισσότερα προβλήματα. Οι τροφές που σχηματίζουν ένα ημιστερεό βλωμό όταν μασηθούν γίνονται γενικά καλύτερα ανεκτές.

  Οι υγρές τροφές μπορούν να στερεοποιηθούν με ξηρά παιδικά δημητριακά, με πουρέ ή τριμμένη πατάτα, με αλεύρι ή με γιαούρτι.

  Καταναλώνετε υγρά σε παγωμένη μορφή, για παράδειγμα σερμπέτι ή γρανίτες φρούτων.

  – Συμβουλευτείτε λογοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει άτομα με δυσφαγία να βελτιώσουν την τεχνική τους στην κατάποση των τροφών.

  – Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διάταση ή η χειρουργική θεραπεία προτού δοκιμάσετε να αυξήσετε την πρόσληψη από το στόμα στο άτομο με αχαλασία. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αναπνευστική αναρρόφηση πριν από τη θεραπεία.

  Αφήστε μια απάντηση