16/03/2010

Εγκυμοσύνη – θηλασμός

 

  • Για να μην πεινάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και για να αποφύγετε  δυσπεψία και καούρες, να έχετε έξι ή και περισσότερα μικρά και ελαφρά γεύματα
  • Να προτιμάτε τις υγιεινές τροφές, όπως καστανό ρύζι αντί άσπρο, ψωμί σικάλεως αντί πολυτελείας, μέλι αντί άσπρη ζάχαρη, τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά ή ελαφρώς βρασμένα λαχανικά
  • Η υπερβολική λήψη αλατιού ευνοεί την κατακράτηση νερού από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδημάτων στα πόδια καθώς και την υπερβολική αύξηση βάρους
  • Φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να πάρετε 10 -12 κιλά, με ρυθμό τέτοιο ώστε να μην ξεπερνά τα 300 γραμμάρια την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 1200 γραμμάρια το μήνα
  • Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη περνά τον πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει πιθανή σχέση καφεΐνης και γενετικών ανωμαλιών. Καλό είναι να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο η κατανάλωση καφεΐνης.
  • Τρώτε ήρεμα χωρίς να βιάζεστε. Δώστε σε κάθε γεύμα σας ½ έως 3/4 της ώρας
  • Μασάτε καλά μέχρι να γίνει χυλός η κάθε μπουκιά και αφού καταπιείτε και αδειάσετε το στόμα, τότε πάρτε την επόμενη
  • Σταματήστε το φαγητό με το πρώτο αίσθημα κορεσμού
  • Μην πίνετε νερό ή άλλα υγρά κατά το γεύμα και αμέσως μετά. Όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας πίνετε άφθονα
  • Τρώτε φρέσκες τροφές της εποχής ή δυνατόν από βιολογικές καλλιέργειες. Τα κατεψυγμένα και ακόμα περισσότερο τα κονσερβοποιημένα χάνουν μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών τους συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα). Τρώτε τροφές με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, δηλ. ρύζι με τη φλούδα του, δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, ζάχαρη από την οποία δεν έχει αφαιρεθεί η μελάσα, λάδια από ψυχρή έκθλιψη. Όσο μικρότερη είναι η επεξεργασία μιας τροφής, τόσο πιο πλούσια είναι σε βιταμίνες και μέταλλα
  • Τα λιπαρά οξέα τύπου Ωμέγα-3 που περιέχουν κυρίως τα ψάρια, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασής του εμβρύου, αλλά και για μια υγιή εγκυμοσύνη. Ψάρια ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά τα λιπαρά οξέα είναι οι σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί

Αποφεύγετε

  • Τροφές κονσερβοποιημένες ή συντηρημένες με χημικά συντηρητικά
  • Την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ ευθύνεται για αποβολές, πρόωρο τοκετό ή λιποβαρή έμβρυα
  • Ωμά ή μισοψημένα κρέατα και σαλατικά όχι καλά πλυμένα
  • Φαγητά ή γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά > κίνδυνος σαλμονέλας
  • Ξένα μαλακά τυριά με λευκή επιδερμίδα π.χ. Brie και όσα έχουν μπλέ γραμμώσεις π.χ. Roquefort > κίνδυνος λιστέριας, γενικότερα μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα > κίνδυνος τοξοπλάσμωσης – λιστερίασης
  • Θαλασσινά (οστρακοειδή) > κίνδυνος δηλητηριάσεων

Ο σίδηρος

Δεν περιέχεται μόνο στο κόκκινο κρέας, το συκώτι ή τον κρόκο του αυγού, αλλά και στα φασόλια, το σπανάκι, τις φακές, τα ξερά φρούτα και πολλές άλλες φυτικές τροφές. Την απορρόφηση σιδήρου διευκολύνει η σύγχρονη λήψη τροφής πλούσιας σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι), ενώ την δυσκολεύουν η σύγχρονη λήψη καφεΐνης (τσάι, καφές), γαλακτοκομικών και το πίτουρο.

Το ασβέστιο

Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα και τα προϊόντα του, σε ζωϊκές τροφές και είναι επίσης άφθονο στο σπανάκι, το μπρόκολο, τα αγγούρια, τα λάχανα, τους ξηρούς καρπούς και σε προϊόντα της σόγιας.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google PlusVisit Us On Youtube