Οι αλλαγές στις διατροφικές ανάγκες
Οι περίοδοι της εγκυμοσύνης και του θηλασμού συνοδεύονται από θεαματικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Αλλαγές που αντικατοπτρίζονται σε αύξηση των διατραφικών αναγκών ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τόσο την ανάπτυξη του εμβρύου όσο και την υγεία της μητέρας. Ο σωστός συνδυασμός τροφών ώστε η διατροφή να καλύπτει μεταξύ άλλων τις ανάγκες σε βιταμίνες, πρωτεϊνες και ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητος.
Πρακτικές συμβουλές
Αποφεύγετε
Ο σίδηρος
Δεν περιέχεται μόνο στο κόκκινο κρέας, το συκώτι ή τον κρόκο του αυγού, αλλά και στα φασόλια, το σπανάκι, τις φακές, τα ξερά φρούτα και πολλές άλλες φυτικές τροφές. Την απορρόφηση σιδήρου διευκολύνει η σύγχρονη λήψη τροφής πλούσιας σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι), ενώ την δυσκολεύουν η σύγχρονη λήψη καφεΐνης (τσάι, καφές), γαλακτοκομικών και το πίτουρο.
Το ασβέστιο
Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα και τα προϊόντα του, σε ζωϊκές τροφές και είναι επίσης άφθονο στο σπανάκι, το μπρόκολο, τα αγγούρια, τα λάχανα, τους ξηρούς καρπούς και σε προϊόντα της σόγιας.