Η ουρική αρθρίτιδα, επίσης γνωστή ως “ποδάγρα”, είναι μια χρόνια αρθροπάθεια που προκαλείται από την αυξημένη συσσώρευση ουρικού οξέος στον οργανισμό. Η ουρική αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει τις αρθρώσεις των κάτω άκρων, και μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο πόνο, φουσκώματα, και δυσκολία στην κίνηση.

Γενικές συστάσεις

  • Mείωση των πουρινών της διατροφής
  • Ηρεμία και αποφυγή άγχους και κούρασης
  • Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας επιβάλλεται η μείωση του σωματικού βάρους
  • Αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ
  • Σταθερό πρόγραμμα γευμάτων

Διατροφικές συστάσεις

  • Μείωση της κατανάλωσης πρωτεϊνών και κυρίως αυτών που περιέχουν πουρίνες
  • Οι πρωτεΐνες πρέπει να προέρχονται από τυρί, γάλα και αυγά καθώς και από φυτικά τρόφιμα.
  • Άφθονη χορήγηση υγρών για την διάλυση των κρυστάλλων του ουρικού οξέος και την απέκκριση του.
  • Αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλΕπιβάλλεται μείωση της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπών. Το ποσοστό των θερμίδων από τα λίπη δεν ξεπερνά το 35% ημερησίως και η αναλογία κορεσμένων και πολυακόρεστων δεν ξεπερνά την μονάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και αύξηση των φυτικών.
  • Η κατανάλωση αλκοόλης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.
  • Θα πρέπει λοιπόν να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος και κυρίως αυτού με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (κρέας από αρνί, κατσίκι). Τα εντόσθια (συκώτι, νεφρά) θα πρέπει να αποφεύγονται.

Κατανάλωση τροφίμων

Ομάδα Τροφίμων Υψηλής Περιεκτικότητας

(100-1000mg) Πουρίνης/100gr

Ομάδα Τροφίμων Μέσης Περιεκτικότητας

(9-100mg) Πουρίνης/100gr

Ομάδα Τροφίμων Χαμηλής Περιεκτικότητας

(0-10mg) Πουρίνης/100gr

Τηγανητά Κρέατα Παπιαχήνα Κρέας Καφές
Κυνήγι Ψάρι Αναψυκτικά
Εντόσθια Κοτόπουλο Τσάι
Σαρδέλες Αράκας Αυγά
Αντσούγιες Μανιτάρια Βούτυρο
Σκούμπρι Σπανάκι Μαργαρίνη
Χτένια Σπαράγγια Λάδι
Γλυκαδία Φακές Γάλα
Μπεϊκον Ζύμη Φασόλια Τυρί
Αυγοταραχή Κουνουπίδι Γιαούρτι
Αμύγδαλα Δημητριακά
Καρδιά Ρύζι
Μυδιά Πατάτες
Παγκρέας Ζυμαρικά
Νεφρά Ρεβίθια
Πέρδικα Ζάχαρη
Ρέγκα Γλυκά Μπισκότα
Συκώτι Παστές
Αλκοόλ Κομπόστες
Τσιπς Ζελέ
Τηγανητές Πατάτες Φρούτα
Χόρτα
Λαχανικά

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ

Διαιτολόγου

Ο διαιτολόγος μπορεί να συνιστά μια διατροφή που είναι φτωχή σε τρόφιμα πλούσια σε περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες είναι οι πρωτεΐνες που καταλύονται σε ουρικό οξύ. Μπορεί επίσης μπορεί να συστήσει τρόφιμα που βοηθούν στη διάλυση του ουρικού οξέος, όπως τα κεράσια και άλλα φρούτα, τα λαχανικά και τα ολικής άλεσης δημητριακά και να παρακολουθεί την πρόοδο του ασθενούς και να προσαρμόζει το διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ουρική Αρθρίτιδα

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, αυτή μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες από τον περιηγητή σας κυρίως στην μορφή των cookies. Μπορείτε να επιλέξετε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις cookie εδώ.

Τα cookies αυτά μας επιτρέπουν να καταγράφουμε τις επισκέψεις και τις πηγές επισκεψιμότητας ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας.

Google Analytics
Χρειαζόμαστε το Google Analytics για να παρακολουθούμε τις επισκέψεις και να δοκιμάζουμε τις υπηρεσίες μας.
  • _ga
  • _gfid

Απόρριψη όλων
Αποθήκευση
Αποδοχή όλων
Open Privacy settings