Κανέλα

Κανέλα Κεϋλάνης και κανέλα κασίαΗ κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό άρωμα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική (χαρακτηριστικές οι σκηνές στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα»). Λέγεται ότι μέχρι και πόλεμος έγινε για τον έλεγχο της παραγωγής της (Κεϋλάνης) μεταξύ Πορτογαλίας, Ολλανδίας και Γαλλίας. Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη δράση της στον οργανισμό μας και έχουν αποδείξει τις ευεργετικές της ιδιότητες. Η πιο γνωστή της δράση είναι στη ρύθμιση του ζαχάρου του αίματος. Μιμείται τη δράση της ινσουλίνης, ενώ ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχής της ινσουλίνης, ώστε να εισέρχεται η γλυκόζη στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ατόμων με διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης είναι αντιοξειδωτική, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, (κυρίως στις αρθρίτιδες), αντιμικροβιακή δράση (κατά των λοιμώξεων), βοηθάει στη μείωση της πείνας, βελτιώνει την μνήμη, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και ως συντηρητικό των τροφίμων.

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στο ρυζόγαλο, σε δημητριακά, στο κόκκινο κρασί (gluhwein), στη μαγειρική, σε κουλουράκια, κέικ, ενώ σε συνδυασμό με το μέλι είναι ένα τέλειο γιατρικό της φύσης. Χρειάζεται προσοχή στην υπερκατανάλωση της, εξαιτίας της κουμαρίνης που περιέχει, η οποία έχει τοξική δράση.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες κανέλας, η Κεϋλάνης (η αυθεντική) και η Κασσία η οποία χρειάζεται προσοχή αν είναι να την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.