Βασιλόπιτα! Η γευστική κορύφωση του εορταστικού πνεύματος!

  Βασιλόπιτα! Η αρχόντισσα των γλυκών. Η πρωταγωνίστρια της Πρωτοχρονιάς. Βασιλόπιτα τριφτή, Βασιλόπιτα αλμυρή, Βασιλόπιτα τσουρέκι, με ξηρούς καρπούς, κέικ και ότι άλλο συνδυασμό μπορεί να φανταστεί κάνεις. Η κατά τους Θεσσαλονικείς  «μπουγάτσα με φλουρί» -έτσι για να αστειευτούμε και λίγο- και το κόψιμο της αποτελεί την κορύφωση του εορταστικού πνεύματος του ερχομού της νέας χρονιάς. Αυτή η πίτα που φτιάχνουν οι νοικοκυρές με τόσο μεράκι, που κρύβουν περίτεχνα το φλουρί μέσα της ώστε στο τέλος να αποτελεί την αγωνία όλων στο οικογενειακό τραπέζι καθώς και μεγάλη τύχη για όποιον  το κερδίσει, όπως λέει η παράδοση μας, για όλη την χρονιά ,είναι η περίφημη και γευστική βασιλόπιτα.

     Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή για την Βασιλόπιτα καθώς σε κάθε μέρος της Ελλάδας υπάρχει και διαφορετική γευστική παράδοση. Έτσι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις θερμίδες της βασιλόπιτας αφού μπορεί να ποικίλουν από 150 έως 400 για ένα κομμάτι, καθώς  επηρεάζονται από το μέγεθος του κομματιού αλλά και την συνταγή της πίτας.

     Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μην φορτώσουμε με επιπλέον θερμίδες το πρόγραμμά μας εξαιτίας της βασιλόπιτας; Αν έχει προηγηθεί πλούσιο γεύμα, μπορούμε να μην τη φάμε (μόνο να αναζητήσουμε το φλουρί) ή να φάμε ένα μικρό κομμάτι ως γλυκό στο τέλος του γεύματος. Μπορεί επίσης να αποτελέσει  από μόνη της το βραδινό φαγητό, αν δεν υπάρχει γεύμα, ή  μπορεί  κάλλιστα να είναι το πρωινό μας  τις επόμενες μέρες μαζί με λίγο γάλα ή χυμό.

    Έτσι λοιπόν μπορούμε και να τιμήσουμε την γευστική μας παράδοση χωρίς να νιώθουμε ένοχες αλλά και να διατηρηθούμε χωρίς να πάρουμε επιπλέον κιλά.

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους και όλες και το νου σας στο φλουρί!

φλουρί