10Ιούν

Η καρύδα και τα προϊόντα καρύδας είναι δημοφιλή σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η καρύδα είναι ένας καρπός που προέρχεται από το φυτό κοκοφοίνικα (Cocos nucifera).

Χρησιμοποιείται τόσο για τη σάρκα της όσο και για τα παράγωγά της.

Τα προϊόντα καρύδας περιλαμβάνουν:

  • Τη σάρκα, το άσπρο μέρος που βρίσκεται μέσα και κολλημένο στο σκληρό κέλυφος. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή του γάλακτος καρύδας, του αλευριού καρύδας αλλά και τριμμένο για γλυκά, είναι το γνωστό μας ινδοκάρυδο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος αλλά και να διεγείρουν το αίσθημα του κορεσμού μειώνοντας την πείνα. Έχει περίπου 350 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. (15 γρ υδατάνθρακες, 3,3 γρ πρωτεΐνες και 33 γρ λιπαρά εκ των οποίων τα 30 γρ κορεσμένα).
  • Το γάλα καρύδας, παρασκευάζεται από τη σάρκα της καρύδας μαζί με νερό, δεν περιέχει λακτόζη και χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για το ζωικό γάλα σε νηστείες και στη χορτοφαγική διατροφή. Χρησιμοποιείται πολύ στην Ταϊλανδέζικη κουζίνα.
  • Το αλεύρι καρύδας, παρασκευάζεται κι αυτό από την σάρκα-ψίχα του καρπού. Είναι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το χρήσιμο για παρασκευές ειδικών προϊόντων για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.
  • Το λάδι καρύδας, το οποίο παράγεται από το σπόρο της καρύδας και χρησιμοποιείται για μαγείρεμα αλλά και σε καλλυντικά ομορφιάς και περιποίησης του δέρματος.
  • Το νερό καρύδας, είναι η υγρή ουσία που περιέχεται στο εσωτερικό του καρπού, μπορεί να καταναλωθεί για ενυδάτωση και ως αθλητικό ποτό επειδή είναι ισοτονικό και πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ιδιαίτερα σε Κάλιο.
  • Την ζάχαρη καρύδας η οποία δεν παράγεται από τον καρπό αλλά από τον κορμό του δέντρου και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
  • Τις ίνες κοκοφοίνικα από το εξωτερικό περίβλημα του καρπού, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε στρώματα, κατασκευές επίπλων αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες.

Τόσο η σάρκα όσο και τα προϊόντα της καρύδας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Επίσης έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Αν και η καρύδα είναι πλούσια σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, το κύριο λιπαρό οξύ είναι το λαυρικό οξύ, το οποίο ανήκει στα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου,  ανεβάζει την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας  HDL βελτιώνοντας την αναλογία ολικής προς HDL χοληστερόλης (αθηροματικός δείκτης).

Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, είναι σημαντικό να τηρείτε την ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνετε προϊόντα καρύδας με μέτρο. Επίσης, εάν έχετε αλλεργία ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην καρύδα, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή της.

Βιβλιογραφία

Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, αυτή μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες από τον περιηγητή σας κυρίως στην μορφή των cookies. Μπορείτε να επιλέξετε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις cookie εδώ.

Τα cookies αυτά μας επιτρέπουν να καταγράφουμε τις επισκέψεις και τις πηγές επισκεψιμότητας ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας.

Google Analytics
Χρειαζόμαστε το Google Analytics για να παρακολουθούμε τις επισκέψεις και να δοκιμάζουμε τις υπηρεσίες μας.
  • _ga
  • _gfid

Απόρριψη όλων
Αποθήκευση
Αποδοχή όλων
Open Privacy settings