Το Πιάτο της Υγιεινής Διατροφής

healthy-eating-plate-700     Μετά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής ή οποία μπέρδευε τον κόσμο και δημιουργούσε πολλές παρεξηγήσεις όσον αφορά τα τρόφιμα, την συχνότητα και την ποσότητα που προτείνεται να καταναλώνονται, στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημιούργησαν «Το Πιάτο Της Υγιεινής Διατροφής».
Στο «πιάτο» διακρίνουμε τις αναλογίες των διάφορων ομάδων τροφών αλλά και τα προτεινόμενα λιπαρά, την κατανάλωση νερού και τη συστηματική άσκηση.
 
ΛΑΧΑΝΙΚΑ Όσο πιο πολλά λαχανικά και όσο περισσότερη ποικιλία, τόσο το καλύτερο. Οι πατάτες δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
ΛΙΠΑΡΑ Χρησιμοποίησε υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα, στη σαλάτα και στο τραπέζι. Απέφυγε το βούτυρο και τα trans λιπαρά.
ΦΡΟΥΤΑ Τρώγε αρκετά φρούτα από όλα τα χρώματα.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ  Επέλεγε ψάρι, πουλερικά, όσπρια. Περιόρισε το κόκκινο κρέας. Απέφυγε το μπέικον, τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ τρώγε δημητριακά ολικής άλεσης (όπως καστανό ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης). Περιόρισε τα επεξεργασμένα δημητριακά (όπως το άσπρο ρύζι και ψωμί)
ΝΕΡΟ Πιες νερό, τσάι ή καφέ (με λίγη ή καθόλου ζάχαρη). Περιόρισε το γάλα και τα γαλακτοκομικά (1-2 μερίδες την ημέρα) και τον χυμό (1 μικρό ποτήρι την ημέρα). Απέφυγε τα ζαχαρούχα ποτά.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Μην ξεχνάς την άσκηση, να παραμένεις δραστήριος μέσα στην καθημερινότητά σου και να γυμνάζεσαι.