Οσπριάδα, Συνδυασμός Υγείας και Μεσογειακής Διατροφής.

οσπριαδα-206x300Ήρθε η οσπριάδα για να μετατρέψει τα αγαπημένα μας όσπρια σε γκουρμέ γευστική απόλαυση όλο βιταμίνες.

Μία ευχάριστη έκπληξη εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στα ράφια των σουπερ μάρκετ και των εξειδικεύμενων παντοπωλείων. Μια Κρητική συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθούν έως και 13 διαφορετικά είδη οσπρίων. Μια γευστική ποικιλία οσπρίων, ανάμεικτα, έτοιμα για μαγείρεμα μαζί με δημητριακά. Συγκεκριμένα, το μείγμα μπορεί να περιέχει φασόλια διάφορα (μικρά, μεγάλα, γίγαντες, κόκκινα, μαυρομάτικα), φακές, φάβα και ρεβίθια που μαζί με δημητριακά όπως σιτάρι ολόκληρο και ρύζι, αποτελούν τα βασικά συστατικά της οσπριάδας.

Εξαιτίας του διαφορετικού χρόνου που χρειάζονται τα διάφορα όσπρια για να μαγειρευτούν, είναι απαραίτητο το καλό μούλιασμα των οσπρίων για  12 ώρες τουλάχιστον σε ζεστό νερό. Είναι γεύμα θρεπτικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας,  εξαιτίας του συνδυασμού των οσπρίων με τα δημητριακά, ιδανικό για χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα αφού περιέχει μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών αλλά και σε φυτικές ίνες. Έχει πλούσια γεύση, αφού συνδυάζει διαφορετικά όσπρια. Μπορεί να μαγειρευτεί σε διάφορες παραλλαγές, είτε σαν κλασική φασολάδα, είτε σαν σαλάτα πιάζ, είτε με διάφορα λαχανικά.

Αξίζει να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, γιατί η οσπριάδα είναι μια σχετικά καινούργια μόδα που μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει.